гришо
гришо / БГНЕС
Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров загуби още в първия си мач при завръщането на турнира на родна земя в София. 31-годишният хасковлия отстъпи на Иля Ивашка от Беларус с 3-6, 6-7 (3) в 1/8-финалите на надпреварата от сериите АТП 250 за близо един час и 55 минути игра в зала „Арена Армеец“ в столицата.

Първият сет започна по най-лошия начин за Григор, който допусна ранен пробив. Димитров имаше възможност да го върне още в следващия гейм, но не съумя да се възползва от точката си за пробив. До края на частта и двамата бяха много солидни на сервис, като в деветия гейм Ивашка удари съперника още веднъж за крайното 6-3.

Втората част бе далеч по-оспорвана, като и двамата тенисисти имаха своите шансове. Григор първи получи точки за пробив в петия гейм, които отново не успя да оползотвори. След това и Ивашка имаше на свой ред две възможности, които българинът отрази. Първата ни ракета получи още четири шанса за брейк в 11-ия гейм, а след като отново Ивашка защити подаването си, нашият тенисист се наложи да спасява два мачбола в 12-ия. Стигна се закономерно до тайбрек, в който беларусинът поведе комфортно с 4-1 точки и не изпусна инициативата до края.

Разликата между двамата дойде при възможностите за пробив – Ивашка спаси и седемте точки за пробив, които се откриха пред Григор. Двамата завършиха с по 18 уинъра, но шампионът от 2017 направи девет непредизвикани грешки повече от съперника. В спор за място на полуфиналите Ивашка ще играе срещу победителя от двойката Лоренцо Сонего – Холгер Руне.
БГНЕС