/ БГНЕС
Процесът тече бавно. За девет часа сме приели малко над половината Секционни избирателни комисии. Много са грешките в протоколите. Почти всяка СИК е с грешки. Малко са тези, които са и с два верни протокола. Това заяви разно тази сутрин председателят на 23 РИК Полина Витанова.

"Става бавно - и въвеждането, и отстраняването на грешките, и повторното въвеждане. Изисква време – два преференциални вота, две листи с немалко кандидати в нашия район, който е с 19 мандата, и затова става бавно", обясни Витанова процеса на работа след изборите в неделя.

Председателят на 23 РИК уточни, че самите СИК са се забавили с отчитане на резултатите и вписването им в протоколите. "Те започнаха да идват доста по-късно и съответно всичко това е довело и до забавяне", добави тя.

Витанова отбеляза, че това са абсолютно сборни грешки, т.е. неправилно сборуване на кандидатските листи по партии и по преференции води до грешен сбор на действителните и недействителните бюлетини и "Не подкрепям никреого", и съответно броят на избирателите в избирателните списъци.

"Това е сборна грешка и не влияе по никакъв начин на изборния резултат. Ние не подправяме действителни гласове, разпределени по кандидатски листи в никакъв случай", подчерта тя.

На въпроса на БГНЕС имало ли е хора, които не са се почувствали добре и им е оказана медицинска помощ, Витанова отговори, че всичко е било изключително спокойно както през нощта, така и тази сутрин. "Надяваме се да останат търпеливи и спокойни докато са тук", допълни тя.

Председателят на 23 РИК подчерта, че се полагат грижи секционните избирателни комисии да бъдат обработени максимално бързо

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС