Гражданите не знаят правните термини, сочи проучване на БАН
Гражданите не знаят правните термини, сочи проучване на БАН / netinfo

Повече от половината граждани не знаят какво означава ГПК, НПК и други правни термини. Това сочи проучване на Института по социология към БАН в рамките на проект на Клуб „Журналисти срещу корупцията”. Проектът е за интегрирана медийна кампания за повишаване информираността на българските граждани за правата и отговорностите им според новия Гражданско-процесуален кодекс (ГПК).

Според проучването едва 8% от гражданите знаят кога са направени последните промени в Гражданско процесуалния кодекс, Само една четвърт от хората знаят какво означава АПК (Административно-процесуален кодекс), обяснява председателят на клуба Ренета Николова. „Малко повече от половината граждани не знаят въобще какво означава съкращението ГПК. Над половината са и тези, които не знаят съдържанието на абревиатурата НПК. А за Административно-процесуалния кодекс – там са най-интересните обяснения, това е аграрно-промишлен комплекс, свързват го с ТКЗС-тата. Може би над 80 % от гражданите нямат информация, че има нов граждански процесуален кодекс”, разказа Николова.

Главният извод от проучването е, че има сериозна необходимост от популяризиране на промените в ГПК, свързани с новите механизми на призоваване. Точно това е целта на проекта. Отпечатана е брошура "Новият ГПК. Знаеш ли правата си?" с тираж 10 000 броя, която ще се разпространи във всички съдилища, в Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и във всички 10 клуба на "Журналисти срещу корупцията" в страната.

Подготвен е видеоклип и виртуална приемна в сайта на Клуба, където след два дни хората ще могат да задават въпроси за новия ГПК, а екип от нотариус, частен съдебен изпълнител, адвокат и журналист ще отговарят на въпросите в реално време. Проектът е със съдействие на Министерството на правосъдието, заяви заместник министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. „Най-важното е да се извърши обучение не само на журналистите и на съдиите в националния институт на правосъдието, но и на съдебни изпълнители и на съдии по вписванията, на проблеми, възникнали в хода на прилагането на новия ГПК”, уточни още тя.