Съботният ден беше обхванат от поройни дъждове, градушки, силен вятър и мощни гръмотевични бури в част от страната. За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде оранжев и жълт код за опасно време в няколко области, като първоначално те бяха 12, но след това бяха увеличени на 14

Жълт код за силен вятър за област Видин. За областите Монтана, Перник, София, Кюстендил, Велико Търново и Русе, Пловдив и Пазарджик - жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Оранжев код за бури и градушки за областите София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово.

време 28 май
НИМХ

Градушка и поройни дъждове се разразиха днес в общините Златоград, Мадан, Девин, според данни от общинските администрации. Падналите ледени късове в маданското село Галище достигаха размерите на щраусово яйце, счупвайки керемиди и прозорци, заяви за БТА кметът на Мадан Фахри Молайсенов.  



В Златоград градушката натрупа около 20 см ледена покривка по улиците, според кмета Мирослав Янчев.  Почти изцяло са унищожени посевите в селищата, в които е паднала градушката. Наред със земеделската продукция, леденият валеж е поразил алеите с цветя в Златоград. Общински екипи разчистват пораженията от градушката в града, отводняват се канавки, затлачени шахти и кални наноси. Наводнени помещения, отнесени скатове и паднали дървета са част от пораженията в Златоград.





Почти всички селища в община Мадан са попаднали под градоносния облак. Най-големи са щетите в с. Галище, където има разрушени покриви и счупени прозорци. Хората не помнят толкова унищожителна градушка, обяснява кметът на Мадан Фахри Молайсенов. 

Бурният дъжд, придружен с градушка е наводнил улици, офиси и заведения в Девин. Разрушителното пълноводие вече се оттича в късния следобед и започва разчистване на наносите и следите от пороя в града на минералната вода. 



Бели станаха улиците и в Кюстендилско и около Самоков. 





Градушка, с видим размер на орех, падна и около Велинград.



Сигнали за краткотрайни, но интензивни валежи с градушка се появиха в социалните мрежи още от районите на Трънско, Гоцеделчевско и Смолянско.





В неделя над Западна и Северна България ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, локално интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури и градушки.

Жълт код за опасно време е обявен в 14 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София област, София град, Перник и Кюстендил. 

Дневните температури ще се понижат значително, максималните ще са между 20°С и 25°С, а в югоизточната част от страната ще се задържат сравнително високи, до около 30°С. Вятърът ще е до умерен, временно ще стане от изток, по-късно през деня отново ще се ориентира от запад. 

времето 29 май
НИМХ

В понеделник ще преобладава слънчево време, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
nova.bg, БТА, НИМХ