Градушка удари шест добруджански села
Градушка удари шест добруджански села / netinfo
Градушка с размери от бобено зърно до детски юмрук удари около обед шест добруджански села югоизточно от Добрич. Нанесени са огромни поражения по реколтата и по сгради. Леденият дъжд е продължил около половин час.

Най-тежко е пострадало село Стефаново. Цялата ни реколта е унищожена, съобщиха от земеделската кооперация. Пшеницата буквално била забита в земята. Два часа след градушката площите още били покрити с лед колкото орех. Строшени са стъклата на десетки сгради. Хората разказаха, че нямало къща без пукнат прозорец.

Парчета с големина на яйце и детски юмрук се изсипаха над село Житница. Начупени са около 20 прозорци на детската градина и кметството и цигли на покривите, има много пострадали къщи, каза кметът Георги Василев. Ламарините на колите били огънати, все едно че по тях е стреляно с едри сачми.

„Беше нещо невиждано, възрастните хора казват, че не помнят такава градушка. Аз самият съм на 60 години и не съм виждал такова нещо”, сподели Василев. Погубени са лозя, овошки, ниви с пшеница, царевица и слънчоглед.

В село Поп Григорово са унищожени са около една трета от декарите, засети с пшеница и есенници. Пострадали са и селата Славеево, Одърци и Пчелино.

Други новини от Добрич