Градушка като орех уплаши хората в Цар Калоян
Градушка като орех уплаши хората в Цар Калоян / снимка: БГНЕС

Градушка с големина на орех се изсипа над Цар Калоян снощи, съобщи кметът на пострадалият от наводнение миналото лято град Ахмед Ахмедов. По време на интензивния валеж река Хлебаровска повишила нивото си с един метър, хората излезли по улиците в паника отново да не прелее.

По данни на Ахмедов валежът е бил между 30 и 40 л./кв.м. Няма информация за пострадали или нанесени щети. Паниката в Цар Калоян обаче продължава – призна кметът. Местните очакват още валежи, според народно поверие когато пчелите летят раздразнени на рояци ще има пороен дъжд.

Ахмедов съобщи, че предстои създаването на инициативен комитет за отбелязване една година от наводнението, взело осем жертви и унищожило голяма част от инфраструктурата на населеното място.

Навръх 6 август ще бъде даден курбан, на централния площад "Демокрация" ще бъде открит паметник, свещеник и мюфтия ще отслужат молебени за предпазване на жителите на града от бедствия. Само през последния месец в Цар Калоян два пъти валя градушка, в града бе усетено последното земетресение с епицентър Стражица.