Градският съд оправда Лидия Шулева
Градският съд оправда Лидия Шулева / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Бившият министър на икономиката Лидия Шулева беше оправдана от Софийския градски съд. Тя е подсъдима за това, че е назначила на ръководен пост в икономическото ведомство Павел Павлов, който не е имал нужната квалификация за позицията.

Председателят на съдебния състав Александра Йорданова определи деянието като несъставомерно. На юридически това означава, че всъщност не е било извършено престъпление. Йорданова обаче обсипа с похвали наблюдаващия прокурор Станимир Димитров, който бил направил всичко по силите си да докаже тезата на обвинението, за разлика от много свой колеги по други дела.

Целият процес беше проведен при закрити врати поради класифицирана информация в материалите по делото.

„Още в самото начало ви казах, че това дело е напълно измислено и това обвинение е скалъпено. По време на следствието представители на съдебната власт в мое присъствие и в това на адвоката ми, каза следното: „Това дело през 2006 г. е образувано срещу друго лице. Две години по-късно - през 2008-а, дойде един прокурор и каза „Намерете ми нещо срещу Шулева” и това дело беше трансформирано срещу лидия Шулева. Обвинение, което има за цел единствено да упражни репресия срещу мен”, заяви в кулоарите на съда Шулева.

Градският съд оправда Лидия Шулева
netinfo

През 2006 г. Павел Павлов беше задържан след зрелищна акция и обвинен във взимане на подкуп. В хода на разследването срещу него той се прочу с фразата: „Пари се правят со пари и со дупе”. На шефския пост в дирекция „Информационно и комуникационно осигуряване” в Министерството на икономиката той е бил назначен именно от Шулева. Тя припомни, че първо делото се водело срещу Павлов, но прокуратурата не могла да се задоволи само с него.

Прокуратурата настояваше за две години затвор за бившия министър. Решението може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.