Град Лом получи милиони долари дарение от емигрант в САЩ

/ ThinkStock/Getty Images
Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия в САЩ българин д-р Андрей Георгиев. Освен за училището, в което е учил, в завещанието си той дарява и сумата от 500 000 долара на община Лом. Средствата вече са постъпили по сметките на училището и общината.
 
По волята на дарителя парите, предоставени на гимназията, са за стипендии на ученици, които следват в европейски университети. А къде ще бъде вложена сумата, дарена на общината, трябва да реши кметът на града, е записано в завещанието на д-р Георгиев.

Български емигрант завеща милион долара на училище в Лом
 
Пред Дарик кметът Пенка Пенкова каза, че върви допитване сред жителите на града как да бъдат изразходвани средствата. Към момента най-много привърженици има идеята да бъде ремонтирана спортната зала, която от създаването си не е обновявана. От общината подготвят изложба с архиви за д-р Андрей Георгиев, чрез която жителите на града да научат повече за личността и живота на своя щедър благодетел.
 
Дарение за Ломската гимназия от емигриралия в САЩ д-р Андрей Георгиев е очаквано няколко години. Средствата обаче се оказаха значително повече от очакваната сума от 1 млн. долара. По сметката на училището са постъпили 2 075 000 долара. Те са предназначени за стипендии на ученици от училището, които следват в европейски университети. Първите 10 стипендианти бяха избрани още миналата година, когато се разбра за дарението. Двамата студенти в Англия ще получат по 6000 долара, а останалите осем възпитаници на български висши училища – по 800 долара за учебна година. В училището вече приемат документи на тазгодишните абитуриенти, които са приети да продължат образованието си. По предварителни изчисления на директора на гимназията Теодор Йончев, двойно по-голямата сума ще стигне за стипендии „Д-р Андрей Георгиев“ за повече от 30 години.

Вежди Рашидов дари кашони с книги на български читалища
 
Другата радостна новина за жителите на крайдунавския град е, че освен щедрото дарение за гимназията, която е завършил, д-р Андрей Георгиев е дарил значителна сума от 500 000 долара и на община Лом. Чрез местната преса и във Фейсбек вече върви допитване сред жителите на града как да бъдат разходвани средствата. Кметът на Лом Пенка Пенкова: "Това е сериозна сума за община като Лом. Това дарение трябва да бъде абсолютно изчистено от всякакви подозрения. Тоест трябва да намери най-добрият начин къде да бъде вложено. Засега приоритет набира спортната зала, която да премине в многофункционална зала. Тя отдавна е в ужасно състояние. Залата е една от първите шест, строени в България и оттогава пълен ремонт не е правен. Имаме седем клуба, които работят в изключително трудни условия. Ако остане този начин, на всеки етап и на всяка стъпка ще бъдат информирани хората как се случват нещата".
 
Къде ще бъдат вложени средствата ще бъде обявено в навечерието на празника на града 17 септември. Тогава ще бъде открита и изложба, посветена на дарителя: "В момента проучваме живота и това, което е съхранено в архива, за д-р Георгиев. Първото, което искаме да направим, е една изложба в нашата галерия, да запознаем хората кой е този велик българин, който след толкова години се сеща и дарява толкова много пари. Това е едно от може би най-големите дарения, които един град получава".

Патриархът дари 1000 лв. на дете, останало сирак след взрива в Горни Лом
 
Обществен съвет ще съгласува и контролира разходването на дарените от д-р Андрей Георгиев 500 хиляди долара на община Лом.