Росица Матева
Росица Матева / Георги Димитров
Разпечатката от машината няма да бъде преписвана на хартиен протокол. Той ще става официален с подписите на членовете на Секционната избирателна комисия (СИК). Това заяви Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред БНТ.

Данните от хартиените бюлетини, ако се наложи гласуване с такива, ще бъдат записвани в края на изборния ден, като двата протокола - от машинното и от гласуването с бюлетина, ще бъдат прикрепени един към друг.

Не би трябвало да има сгрешени протоколи, машината не допуска грешки, коментира Матева.

ЦИК отхвърли като жалба срещу Янев и служебни министри

ЦИК ще пусне специално приложение, което ще разяснява как точно се гласува с машина.

Матева каза, че могат да бъдат направени опити да бъде манипулирана една или няколко машини, но специален код във всяка разписка ще гарантира, че няма да има манипулации. Няма как в цялата страна и в чужбина, на 11 000 устройства, да бъде направена манипулация, заяви заместник-председателят на ЦИК.

Допълнителни 1637 устройства трябва да пристигнат до края на следващата седмица. Машините ще бъдат поддържани от фирмата "Сиела Норма". Предстои да се уточни къде зад граница ще има по 2 машини за гласуване в секция. Министерството на външните работи (МВнР) ще транспортира машините в чужбина.

В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, припомни Матева.
БНТ