Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден. Това увери председателят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов пред БНТ.

Цената на яйцата скочи с 80%, a на места със 100%

"Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това", заяви той.

За Великден се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. Ивайло Гълъбов цитира данни на Евростат, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС - 28 ст. без ДДС.

"Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти", обясни той.

НСИ: Годишната инфлация в България е 16.9%

От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". Според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи.
БНТ