Готови са мотивите за вот на недоверие
Готови са мотивите за вот на недоверие / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Обвързаността на кабинета с организираната престъпност е основният мотив в петия вот на недоверие към правителството, който опозицията ще внесе в Народното събрание. В четвъртък започна събирането на подписите във всички опозиционни парламентарни групи.

Вече готовите мотиви към вота на недоверие обяви зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев. Сред тях е и заключението, че вътрешният министър Румен Петков превръща в заложник премиера, правителството и българските граждани. Това правителство трябва да си отиде, защото през неговото управление в МВР минава оста власт-престъпност, пише още в мотивите. Ето още какво каза Веселин Методиев пред Дарик:

Вместо да провежда безкомпромисна политика срещу престъпността ръководството на МВР първо, провежда кадрова политика, при която на възлови длъжности в службите на министерството се назначават лица за прикриване, а не за разкриване на престъпленията. Второ, потулва всяка информация, отнасяща се до лица, които трупат доходи чрез престъпления и финансират управляващите. Трето, министърът на вътрешните работи се среща с лица от подземния свят под претекст, че защитава националните интереси. Четвърто, саботират оперативни разработки срещу лица от организираната престъпност и им дава възможност да останат безнаказани. В резултат на това при това управление се създадоха условия да вирее основно бизнесът, който си плаща на управляващите. Това, освен всичко друго, убива конкуренцията и блокира пазарната икономика, и второ, демотивира служителите на МВР да изпълняват задълженията си и остава гражданите на страната без всякаква защита от престъпни посегателства.