Готов е първият бургаски блок, саниран по ПРООН
Готов е първият бургаски блок, саниран по ПРООН / cнимкa: БГНЕС

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев откри в Бургас завършен проект по програмата за развитие на ООН. Проектът е “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”.

Приключеният проект е фасадно и вътрешно обновяване на вход “А” в блок 27 на комплекс “Братя Миладинови”. Входът е от пет етажа, с общо 10 апартамента, строен през 1989 година. След съгласието на всички живеещи там, те заплатиха 80% от обновяването на покрива, плочата над сутерена, вход, козирка, фоайе и стълбищна клетка. Това означава по 5898 лева на семейство.

Съфинансирането от проекта за развитие на ООН е 15 492 лева. "До момента това сътрудничество с ПРООН набира скорост в страната, съобщи зам.-министър Калин Рогачев. „Искам да благодаря на кмета, на живущите в блока, че взаимно си повярвахме в тази инициатива и я доведохме до успешен край. И да се похваля, че с такива добри примери, успяваме да привлечем все повече и повече желаещи. Желаещите и класирани вече да санират своите жилища са 36, а миналата година бяха само пет. Тази прогресия на желаещите показва ефективността и необходимостта от тази програма”, каза Рогачев.

Цялостното обновяване на първата фасада в България, която беше представена днес в Бургас, гарантира спестяване на енергия, подобрена шумоизолация и пълна защита на конструкцията на сградата от климатични влияния.

Новини от Бургас