Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери
Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери
50856
Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери
  • Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери

Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери в землището на село Едрево, община Николаево. Служителят на Държавно горско стопанство Гурково и негов колега били нападнати от голяма група роднини на засечени да крадат дърва роми.

На мястото 38-годишният горски стражар пристигнал заедно със свой колега по сигнал за незаконна горска сеч. Двамата служители спрели за проверка каруца, натоварена с около един кубичен метър дъбова дървесина за огрев, която не била маркирана с контролна горска марка. Липсвал и превозен билет за нея. С каруцата са пътували двама братя - на 26 и 19 години, и още един младеж на 18 години, чиито имена не се съобщават от полицията.

По време на проверката към тримата мъже се присъединили множество техни роднини, които опитали да възпрепятстват действията на горските стражари и ги нападнали с колове и подръчни материали. За да предотврати нападението, единият горски стражар произвел няколко изстрела със служебния си пистолет „Макаров". Един от куршумите пронизал смъртоносно 25-годишен брат на двама от бракониерите в каруцата. Мъжът починал на място. Трупът му е откаран за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина"-Стара Загора.

„Единственото, което мога да кажа по случая на този етап, е, че инцидентът е станал при самозащита. Всеки човек е мил за себе си повече от другия. Двамата са били нападнати", лаконичен бе директорът на Държавно горско стопанство Гурково Гинчо Радев. Той не скри, че всички негови подчинени, а и самият той, са в голям стрес след случилото се.

Служителят, произвел изстрела, бил опитен и е работел в горското стопанство от повече от осем години. Инцидентите като този, при които горски стражари ставали обект на нападение и саморазправа от страна на бракониери в района, се случвали често.

Новини от Стара Загора