Горя завод „Химик” в Асеновград, двама пожарникари пострадаха
Горя завод „Химик” в Асеновград, двама пожарникари пострадаха / снимка: Дарик - Пловдив

Локализиран е пожарът в асеновградския завод “Химик”, където от 14 часа днес горя открит склад за отпадъчен полиетилен. Няма данни за замърсяване на въздуха в района с токсични вещества. Девет противопожарни автомобила гасят пламъците, които по първоначални данни са се прехвърлили от запалени в съседство треви. Двама огнеборци са пострадали след няколкочасова работа в огнището, където температурата е около 90 градуса.

Въпреки черния задушлив дим извършените до момента три замервания на въздуха не показват повишаване на вредите емисии, заяви пред Дарик зам.-началникът на областната дирекция „Гражданска защита” в Пловдив Йордан Михов. Той препоръча жителите на града да избягват движение на открито, да затварят прозорците и ако попаднат в района на облака, да си поставят намокрени с вода кърпи на устата. Част от облака в момента е над центъра на Асеновград.

Кметът Христо Грудев съобщи, че по данни на един от акционерите на завода горящите полиетиленови отпадъци на площадката пред предприятието са около 200 тона.

Началникът на пловдивския екип пожарникари Димитър Бришимов прогнозира, че огнището ще тлее поне още два дни, макар че вече пожара е локализиран на една трета от площта на открития склад. Площадката е голяма, а височината на струпаните бали вторичен полиетиленов отпадък е над три метра. При изгарянето на найлона се отделят въглероден двуокис, сажди и вода, но няма опасност от замърсяване с отрови, подчерта Йордан Михов.

В Асеновград е и мобилната лаборатория на РИОСВ в Пловдив. Извършените с нея замервания не са показали наличие на токсични вещества във въздуха, увери кмета на града.

Двамата огнеборци от Пловдив, които пострадаха по време на гасенето, вече са добре. Единият, на 35 години, беше откаран с топлинен удар в местната болница, а на другия лекарите оказаха помощ на място. На мястото на пожара е и екип на „Гражданска защита”, мобилизирани са и военни от местното поделение. От „Гражданска защита”-Пловдив изпратиха две авторазливни станции, а от пловдивската община две водоноски, заради липсата на водоизточник в близост до мястото на пожара. Една от причините за липсата на вода в района е спирането й заради неплатени задължения.

Това е третия пожар в последните осем години в завод „Химик”. За последно предприятието в Асеновград се подпали преди три години. От февруари то е в ликвидация.