Горни Богров ще приеме софийския боклук
Горни Богров ще приеме софийския боклук / netinfo

На площадка за временно съхранение на отпадъци в Горни Богров ще бъде складиран софийският боклук след изчерпването на количествата бали, за които е договорено извозване на сметищата на Пловдив и Карлово. Това съобщи столичният зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска. Тя не конкретизира кога квотата от общо 280 хил. тона боклук ще бъде запълнена.

Мария Бояджийска, изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков и заместник-министърът по околна среда Чавдар Георгиев проведоха поредна среща за намиране на варианти за разрешаване на кризата с боклука на столицата. Бояджийска не конкретизира дали в момента Столичната община води преговори за продължаване на договора с Карлово и Пловдив. Бояджийска допълни, относно Горни Богров, че цялата площадка там е около 100 декара.

Вече е изградена първа клетка върху 20 декара, а капацитетът като цяло е 400 хиляди тона, поясни тя.

Столичната община е пращала нееднократно писма до Своге относно тамошното предложение за ползване на терен в село Владо Тричков, но отговор няма, допълни още Мария Бояджийска.

Заместник-министър Георгиев съобщи, че Регионалната инспекция по околната среда трябва да извърви определени процедури преди евентуалното отваряне на сметището в Суходол, което било възможен вариант и допълни, че министерството и правителството са се ангажирани да не допуснат нова криза с боклука в София.

На срещата стана ясно, че между общината и министерството няма споразумение с три варианта за излизане от кризата, както по-рано днес съобщи Велизар Стоилов, заместник-кмет по транспорта.