Гори склад на завод Химик в Асеновград
Гори склад на завод Химик в Асеновград / cнимкa: Дарик - Пловдив
Склад на асеновградския завод “Химик” се е запалил около 14 часа днес. Седем противопожарни автомобила гасят пламъците, които по първоначални данни са се прехвърлили от запалени в съседство треви. На място е и екип на „Гражданска защита”, мобилизирани са и военни от местното поделение.

Въпреки задушливия черен дим в района, най-вероятно няма обгазяване. Първоначалните замервания не показват завишаване на вредните емисии, заяви пред Дарик зам.-началникът на областната дирекция „Гражданска защита” в Пловдив Йордан Михов. Той препоръча жителите на града да избягват движение на открито, да затварят прозорците и ако попаднат в района на облака, да си поставят намокрени с вода кърпи на устата.

По първоначални данни горят полиетиленови отпадъци на две открити площадки срещу завода. При изгарянето на найлона се отделят въглероден двуокис, сажди и вода, но няма опасност от замърсяване с отрови, обясни Михов. Той съобщи, че в Асеновград е изпратена и мобилната лаборатория на РИОСВ – Пловдив.

Това е третият пожар в последните осем години в “Химик”. За последно предприятието в Асеновград се подпали преди три години. То не работи от близо две години, а от февруари е в ликвидация.