Горанов след оставката на Георгиева: Сещам се за поне две кандидатури
Горанов след оставката на Георгиева: Сещам се за поне две кандидатури / БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред журналисти, че би било добре за страната ни след напускането на Кристалина Георгиева от ЕК портфейлът да бъде съхранен.

Горанов посочи, че новината за оставката е научил, докато тече заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъжда бюджета за следващата година.

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

По думите му позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка е една много висока позиция, която обаче по никакъв начин не трябва да се смята за алтернатива на еврокомисарската позиция. Горанов уточни, че това са първите му спонтанни коментари.

Горанов посочи, че се сеща за поне две кандидатури, но това са импровизации, които не са консултирани с останалите членове на правителството.

Имаме сериозни позиции на българки в европейски институции, които могат равнопоставено да заемат тази позиция. Който и да е европейски комисар от България ще помага не по-малко, допълни Горанов.

Кристалина Георгиева ще съди онези, които разпространяват лъжи за нея

Аз бих държал на този портфейл, той е престижен и съответства да сме част от процеса на вземане на решения в ЕС, коментира финансовият министър, имайки предвид, че като зам.-председател на ЕК Георгиева отговаря за бюджета и човешките ресурси.

По-рано бе съобщено, че Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия и се връща в Световната банка в началото на следващата година. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че с тъга приема оставката й.

Работата на ЕК трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме задълженията на Кристалина Георгиева, отбелязва председателят на ЕК.

Сега предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК. Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.

Източник: БТА