Бившият финансов министър Владислав Горанов дойде в Главна дирекция "Национална полиция" да даде обяснения във връзка с автомобила, с който беше спрян в края на 2021 г. на граничния пункт "Калотина", защото колата е обявена за издирване, потвърди той пред журналисти преди да влезе в сградата на полицията.

Горанов обясни, че той е бил само ползвател на автомобила, както и че са били направени две експертизи на колата, внесена през 2020 г., които доказват, че тя не е била манипулирана по никакъв начин.

"Темата с лекия автомобил е една неприятна, битова тема, от която не може да се извлече омаскаряването на един бивш министър. Аз съм само ползвател на един автомобил, който се доказа, че не е манипулиран", заяви Горанов. 

Владислав Горанов опитал да премине „Калотина“ с автомобил, обявен за издирване

На въпрос дали е вярно твърдението на вътрешния министър Бойко Рашков, че автомобилът е бил регистриран преди датата на производство, Горанов обясни, че няма как да знае, но ако е истина, това само "доказва тезата на вносителя на автомобила, че става въпрос за кола, която е клонирана".

По думите му вероятно става въпрос за документна измама и добави, че към момента автомобилът е предаден на полицията.

Горанов обясни, че леката кола е била обявена за издирване от Република Мордовия (в състава на Руската федерация - бел.ред.) и е бил изненадан от този факт. Той посочи, че колата е била регистрирана два пъти в България от собствениците "Мото-Пфое" - когато е внесена и когато в талона е било добавено неговото име като ползвател. По думите на Горанов, и при двете регистрации не е бил установен проблем.

От Мото-Пфое, уточняват, че на 22 февруари 2022 г. дружеството е известено писмено от страна на МВР РДГП Драгоман, че автомобилът е снет от издирване. Това означава, че според направените експертизи няма интервенции по автомобила, той е изряден и може да бъде получен обратно от собственика си Мото-Пфое. Непосредствено след получаването му, автомобилът Toyota Landcruiser е върнат на лизингополучателя си и е във владението му.

Бившият финансов министър каза още, че граничният полицай, който е извършил проверката на пункт "Калотина" му е казал: "Наредиха ми да се върнете обратно". Той добави, че не знае кой е дал това нареждане и посочи, че за това трябва да се пита МВР.

Владислав Горанов твърди, че не е знаел, че автомобилът му е издирван от Интерпол

По думите на Владислав Горанов, той е идвал три пъти в полицията да дава обяснения за автомобила, с който е бил спрян на границата и един път във връзка със сигнал на "БОЕЦ", по който има образувано досъдебно производство в прокуратурата.

Горанов отрече обвиненията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че лично на него е давал подкуп, който е отивал към Бойко Борисов. И добави, че е бил разпитван три пъти в прокуратурата по тези твърдения.

"Нито са идвали някакви пари към мен, нито от мен към господин Борисов", посочи той и допълни: "Очевидно опитът на "БОЕЦ" да повдигнат отново темата цели само едно - Бойко Борисов да бъде спрян пред камерите на националните медии и да дава обяснения". 

На въпрос дали всичко това е политическа атака, той заяви: "Има логика. Токът поскъпва, малките бизнеси фалират, естествено, че трябва да се занимаваме със зрелища, хляб явно няма да има. От кого идва тази политическа атака ли, това е вероятно въпрос, свързан с орнитологията", завърши Горанов.