Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Грижа за сигурността на системите на Националната агенция за приходи (НАП) е полагана и трябва да бъде полагана допълнително, въпреки че в една от многобройните системи се открива слабост. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос дали в системите на НАП са правени симулации на хакерски атаки, за да се провери сигурността им. Той е уверен, че в държавната администрация работят качествени специалисти
.
Владислав Горанов не е запознат дали в лаптопите и компютърните системи на задържания за хакерската атака е открита друга информация, която е различна от изтеклата вече в публичното пространство.

Хакерът Кристиян обучавал ГДБОП на киберсигурност

Министърът на финансите добави, че в годините са изхарчени милиони за поддръжка на системите на НАП. Той няма точна информация колко точно са похарчени. Горанов добави, че на първо място трябва да се установи дали наистина има някаква слабост в системата, която е предизвикала този пробив. Едва след това ще се коментира дали ще се наложат санкции за отговорните за поддръжката й.

"Системата никога не е спирала да работи. Недобросъвестни хора са нарушили закона, като са влезли в нея я по нерегламентиран начин", каза Владислав Горанов. По думите му няма неуязвими системи.
 
БТА