Голямо нефтено петно е засечено по Дунав край Лом
Голямо нефтено петно е засечено по Дунав край Лом / netinfo

Нефтено петно с дължина 10 километра и широчина 120 метра е засечено на километър 755 по Дунав между ломските села Добри дол и Орсоя в 8,22 часа тази сутрин, съобщи дежурният в "Гражданска защита" в Монтана. Замърсяването е причинено от пътуващ срещу течението кораб. В момента се уточнява кой е той и под какъв флаг плава.

Петното е с малка дебелина, то е от дизелово или корабно гориво, уточни дежурният в "Гражданска защита". Придвижва по течението на реката с 3-3,5 километра в час. Очаква се след малко повече от час да премине покрай Лом, а късно вечерта да достигне Козлодуй.

"Гражданска защита"-Монтана е уведомила общинските администрации в Лом и Вълчедръм за замърсяването, издадена е заповед за забрана на водопоя на животни от Дунав. Служители от Трети спасителен отряд на "Гражданска защита" от Монтана са в готовност да разпънат 400 метра бонови заграждания срещу нефтопродукти пред охладителния канал на АЕЦ в Козлодуй, съобщи дежурният.

В началото на октомври от Сърбия навлезе мазутно петно с дължина 60 километра и широчина 300 метра. Все още по бреговете на реката има отложени парчета мазут.