Голям пожар бушува в района на Костинброд, има задържан за палежа
Голям пожар бушува в района на Костинброд, има задържан за палежа / снимка: DarikNews.bg, архив

Криминалисти от районното управление на полицията в Костинброд са задържали 28-годишен криминално проявен за умишлен палеж в района, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожар бушува в землището на костинбродските села Безден и Богьовци. Огънят обхвана около 800 декара сухи треви и храсти. Засегнати са и 120 декара борова гора. След като пожарникарите са спрели разпространението на пламъците на юг към селата Безден и Богьовци и към Костинброд, са предприети мерки за ограничаването на разрастването на огъня и в района на Ломски път.

Задържаният е от София. Самонастанил се е и живеел в къща във вилна зона близо до Костинброд. Въпреки че той активно е участвал в гасенето на пожара, свидетелски показания насочили полицията по дирите му. Мъжът е задържан и при проведения разпит е признал, че умишлено е предизвикал пожара.

Посочил и други два свои опита, които по думите му били неуспешни. Предстоят действия по изясняване на причините и начина за възникването на пожара, посочва БТА.

Пожарът е овладян, съобщиха за БТА от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Фронтът на огъня беше над 3 км. Изгорели са 1000 дка гора, сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Остава да се доизгаси огнище в ограничен район на сухи треви. Няма опасност пожарът да се разрасне.