Голям е интересът към онлайн преброяването
Голям е интересът към онлайн преброяването / снимка: sxc.hu
Голям е интересът към онлайн преброяването
37647
Голям е интересът към онлайн преброяването
Голям е интересът към онлайн преброяването
  • Голям е интересът към онлайн преброяването
  • Голям е интересът към онлайн преброяването

С проблеми при паролите за достъп и огромен интерес започна първото електронно преброяване на населението в България. Малко преди 13 часа успешно са се преброили 35 518 души. Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева описа като „лавинообразен" интереса към интернет преброяването. „Ние сме учудени, леко развълнувани, защото не сме очаквали толкова голям интерес", допълни тя.

Попълването на електронните карти стана достъпно в полунощ, като достъпът до системата бе ограничен за около 15 минути, за да я предпазят от проблеми. Първи успешно е успял да попълни анкетната карта Владимир от София в 0.14 часа.

От полунощ до 9 февруари у нас се провежда електронно преброяване. Въпреки множеството тестове на системата, се оказа, че от националната статистика не се предвидили евентуалните проблеми с електронните пощи и качеството на интернет връзката.

„Непрекъснато се предприемат някакви мерки, за да се ускори трафикът, защото в един момент се оказа, че ние зависим не само от нашата техника, а и от тази на електронните пощи, които са наши партньори в този процес, защото за да се регистрирате, вие трябва да влезете със свой имейл, за да може после колкото пъти искате, да влизате в системата", обясни шефката на НСИ.

Някои от гражданите не получиха паролите си за достъп до преброителните карти с часове. Заради това специалистите от националната статистика решиха паролата да излиза и на екрана, за да се преодолее проблемът. Така денят е опреден като безпроблемен.

За семейството на Мариана Коцева той е започнал три минути след полунощ. „Аз имам две деца, ние сме 4 човека. Всички си попълниха лично частта за население, включително и 10-годишната ми дъщеря и ни отне 40 минути. Тя беше много горда, защото като най-малка се брои последна и й отне около 5 минути", разказа Коцева.

След като се получи парола за достъп и се попълни електронната карта, всеки получава уникален номер, с който да удостовери, че се е преброил. Този номер трябва да се събере от преброител, който ще посети адреса от 10 до 28 февруари.