В последния почивен ден хиляди тръгнаха към София въпреки блокадата. Драматична е ситуацията по входовете и изходите на столицата. Има масирани полицейски проверки, изнервени шофьори и колони от автомобили, посочва NOVA.

На магистрала „Тракия” в посока София колоните от автомобили започнаха да се образуват още преди да бъде отворен часовия диапазон, в който автомобили могат да влязат в града. Така колите бяха пренасочвани към село Лозен и Равно поле, за да изчакат часа, в който могат да влязат в столицата.

Обстановката на пункта на автомагистрала „Хемус“ в посока София също беше спокойна, но мнозина бяха връщани от униформените. Други пък правеха обиколки и отново се опитваха да преминат, разчитайки, че ще попаднат на друг униформен, когото ще успеят да убедят да ги пусне извън определения времеви прозорец. От своя страна полицаите задържаха личните карти на хората и след преминаване в другата посока ги връщаха, посочва БГНЕС.

Очакват се задръствания на входовете на София

коли София
БГНЕС

„Връщат ни, защото нямаме служебна бележка. Не знаех, че е необходима такава. Имам декларация, но явно трябва да имаме и служебна бележка, когато искаме да влезем извън времевия прозорец между 18-20 часа“, обяснява Бистра Николова.

Спътничката й Емилия Тонева добавя, че са очаквали тази спънка да възникне, затова и предупредили работодателя си, че може да закъснеят. „Ние сме предупредили, че може би ще имаме такива проблеми. Сега се обадих да потвърдя, че опасенията ни се потвърдиха“, заяви Тонева.

Според Бистра Николова даденият часови диапазон е твърде кратък.

Масирани проверки, изнервени шофьори и колони от коли на входовете на София (ВИДЕО)

коли София
БГНЕС


Десетки пък прекараха миналата нощ на улицата в очакване да се отвори транзитен прозорец.

Над 60 000 автомобила са напуснали София през последните работни дни. Почти 17 000 са автомобилите, които са били допуснати да излязат от столицата през почивните дни.

Голямото завръщане в столицата за някои шофьори не се случи по план, въпреки че се опитаха да влязат още рано сутринта. Други пък се наложи да допълват данни в декларациите си на място.

„Искат да попълня името на шефа ми и номера му. Пътувам за Германия, идвам от Димитровград. Попълнил съм ги, но искаха и името на шефа ми. Малко прекалено ми се струва, в Германия няма такова нещо“, коментира един от шофьорите.

„Преди 15 дни пътувахме до Пазарджик. В момента мен ме допускат, а моята приятелка не я пускат, защото е с настоящ адрес. Казаха ми, че аз трябва да ида на работа, а нея да я оставя, тук“, посочи мъж, опитал да влезе в София.

коли София
БГНЕС

Промяна в мерките за влизане към момента няма, съобщиха от полицията.

Хората, които ще влизат в София, ще трябва да декларират отново обстоятелствата за посещаването на столицата. Това което ще декларират в документите ще се сравнява с това, което са написали, когато са излизали от града“, заяви ст. комисар Георги Хаджиев – директор на СДВР.

Километрични тапи и двама арестувани на входовете на София (ВИДЕО)

коли София
БГНЕС

От Националния щаб отново споделиха основното си притеснение от масовото пътуване преди празничните дни.

„София е най-голямото огнище. Много хора, напускайки София, можеше да разнесат заразата, обратният случай също не е изключен. Ще се уверите сами по броя на случаите“, каза ген.-майор Венцеслав Мутафчийски.

Маринов: Днес ще начертаем мерките за прибиране в София

коли София
БГНЕС


Декларациите ще бъдат внимателно проверявани. Вече са проверени данните в 500 от тях и са констатирани близо 90 нарушения. „Има хора, които декларират трудова ангажираност, а са регистрирани в Бюрата по труда. Други декларират, че работят в конкретни търговски дружества, а се оказва, че нямат сключени договори“, посочи Георги Хаджиев.

Глобите за невярно попълнени данни са от 100 до 300 лв., както и наказание до 3 години затвор.

БГНЕС