Годишните билети за любителски риболов поскъпват
Годишните билети за любителски риболов поскъпват / netinfo

Годишните билети за любителски риболов поскъпват от 15 на 25 лева, реши правителството с поправки в Закона за рибарството и аквакултурите. С тях се предвижда възможността да се издават и седмични билети – по 4 лева, месечни – по 8 лева и за половин година – 15 лева.

Деца под 14 години и хората с увреждания имат право на безплатен билет, а мъжете над 65 и жените над 60 години ще плащат половин такса.

Увеличават се и таксите за добив на стопански риболов в Черно море и в крайморските езера и блата. С риболовен кораб до 10 тона, за който се плащаше 50 лева занапред таксата става 100 лева, корабите до 25 тона – ще плащат 700 лева, а до 40 тона – 1 300 лева. Мотивът за това поскъпване е, че рибарите в тези зони ползват готов рибен ресурс без да участват във възстановяването му.

С други промени в закона се въвеждат 500 лева защитна такса за стопански улов на есетрови риби. Намалява се обаче таксата за улов на рапани от 150 на 100 лева, за да се стимулира уловът им, тъй като те се хранят с миди, които са естествения пречистващ филтър на морската вода.