Глобиха с 400 лв. шефа на столичната Бърза помощ
Глобиха с 400 лв. шефа на столичната Бърза помощ / снимка: Sofia Photo Agency
Глобиха с 400 лв. шефа на столичната Бърза помощ
24549
Глобиха с 400 лв. шефа на столичната Бърза помощ
  • Глобиха с 400 лв. шефа на столичната Бърза помощ

Комисията за защита от дискриминация наложи 400 лв. глоба на директора на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Глобата е относно смъртта на преподавателя по фотография в НАТФИЗ професор Румен Георгиев и неадекватната реакция на Спешна помощ в този случай.

Според решението на комисията медицинският специалист от Спешна помощ Елена Георгиева не е положила необходимите усилия за осигуряването на адекватна за възрастта на пострадалия Румен Георгиев спешна помощ и е извършила пряка дискриминация по признак възраст.  

В края на март миналата година професора е намерен от студенти паднал и с парализирани крака в района на „Студентски град". След като студентите се обаждат в Спешна помощ, служителката там не регистрира случая и не праща линейка, обясни за Дарик радио доцент Благой Видин от комисията, който е написал доклада в комисията по случая:

„Просто Бърза помощ не идва навреме. Аз смятам, че когато Бърза помощ получава сигнали, те винаги питат за възрастта на лицето и когато лицето е над определена възраст, просто Бърза помощ изглежда не обръща внимание, не отдава приоритет на тези обаждания", каза още доцент Благой Видин.

Доцент Видин припомни, че комисията по дискриминация няколко пъти е глобявала шефа на Спешна помощ в София доктор Георги Гелев.