Глоби без предупреждение за недостъпна среда
Глоби без предупреждение за недостъпна среда / netinfo

Комисията по дискриминация вече ще налага глоби без предупреждение, ако установи, че до обществена сграда, общинска или държавна собственост и инфраструктура няма осигурен достъп за хора с увреждания. По Закона за интеграция на хората с увреждания такъв трябваше да бъде осигурен още през 2007 година, заяви Анели Чобанова, член на Комисията по дискриминация. Отговорни за това са както министри, така и областни управители и кметове.

Първоначалната финансова санкция е в размер от 2000 до 10 000. При установяване на същата нередност в тримесечен срок глобата ще бъде от 5000 до 20 000 лв.

Първото наказание за дискриминиране на хора с увреждания вече е наложено на министъра на Държавната администрация Николай Василев. Министерството ще трябва да плати 2000 лв. за това, че не е осигурило достъпна среда за инвалидите пред изборните секции по време на последните избори.

От Комисията по дискриминация е изпратено предписание до Министерски съвет, до всички кметове и общински съвети и главни архитекти за изграждане на всеобщата достъпност дължима по параграф 6 на Закона за интеграция на хората с увреждания. Повече няма да приемаме оправдания, заяви Чобанова. Управляващите имаха три години да се справят с проблема, но засега само прехвърлят отговорност.

При констатиране на нередност ще се прави акт за установено нарушение и директно ще се налага санкция без да се прави производство, допълни тя.

Други новини от Русе