Гледат делото срещу сливенския похитител
Гледат делото срещу сливенския похитител / DarikNews.bg, архив

В Окръжният съд в Сливен започна делото срещу Стефан Петров Стефанов, който на 23 март държа за заложници служители на клон на Инвестбанк в града след опит за въоръжен грабеж. Журналисти не бяха допуснати в съдебна зала по молба на жените, държани като заложници, забранено бе да се правят снимки, както и аудиозаписи. Малко преди да влезе в залата адвокатът на подсъдимия Марин Марковски заяви, че ще оспори квалификацията на деянието по най-тежкото обвинение - в опит за убийство. Според защитата няма умисъл и самата рана доказвала това. Още повече, че Стефанов през цялото време е бил въоръжен и би могъл да довърши деянието, ако е било умишлено. Самият Стефан Стефанов не пожела да говори пред журналисти.

Делото се гледа по съкратената процедура, което означава, че няма да бъдат разпитвани свидетели, съобщи говорителят на съда Мартин Данчев. Съдия е Галина Нейчева.

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна срещу Стефан Петров общо 9 обвинения, най-тежкото от които е за извършения въоръжен грабеж, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис Станчо Станчев.

Подсъдимият ще трябва да отговаря и за държане на пет заложници, служители на банката, чието освобождаване е поставил в зависимост от изпълнението на определени условия от страна на държавата. Той е привлечен като обвиняем и за незаконно притежаване на боеприпаси - патрони от различен калибър.

На 23 март около 16.00 часа 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Други новини от Сливен