Гледат делото срещу Ахмед Доган
Гледат делото срещу Ахмед Доган / снимка: Reuters
Гледат делото срещу Ахмед Доган
32209
Гледат делото срещу Ахмед Доган
  • Гледат делото срещу Ахмед Доган

Върховният административен съд ще заседава по делото срещу председателя на ДПС Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1,5 милиона лева, които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. Делото започва след като през юли парламентарната комисия за борба с корупцията заключи в доклада си по случая, че Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. Заседанието на съда е от 10 часа.  

Върховният съд има за цел по-бързата процедура да установи дали наистина Доган е в конфликт на интереси по случая с хонорара му по проекта „Цанков камък".

Лидерът на ДПС ще бъде съден от тричленен състав в открито съдебно заседание. Председателят на антикорупционната комисия в парламента Димо Гяуров, както и самият Доган са призовани, но не са длъжни да се явят в съдебната зала, което прави присъствието им малко вероятно.

През юли Димо Гяуров заяви, че по хонорарите на Доган за проектни проучвания за "Цанков камък" има "хляб за прокуратурата". Освен това можела до се говори и за пране на пари и търговия с влияние. В случай, че вината на Ахмед Доган бъде доказана, законът предвижда да му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева, а ако съдът прецени, може да конфискува сумата, изплатена за консултантска дейност за "Цанков камък".

От ДПС пък бяха категорични, че въпросът се политизира безцелно. Според доклад от 2008-ма година Доган е взел парите по четири договора, подписани и отчетени на една и съща дата. Те са парафирани на 7 януари 2008 г. и отчетени на 15 декември 2008 същата година. Получени са от Института по строителство и минно дело.