Гледат дело на „Екогласност” срещу екоминистерството
Гледат дело на „Екогласност” срещу екоминистерството / netinfo
Във Върховния административен съд за днес е насрочено дело на Национално движение „Екогласност” срещу Министерството на околната среда и водите. То е за отказа на министерството да предостави достъп до Протокол от заседание на Националния съвет по биологично разнообразие, проведено в края на миналата година, на което буферната зона на Национален парк „Рила” не е била включена в европейския проект НАТУРА 2000.

Точно това решение бе основание на последвалото потвърждение и от Министерския съвет за изваждане на буферната зона на Рила от НАТУРА 2000, въпреки представената научна обосновка от експерти и подписката на 140 000 души за спиране на проектите „Паничище” и „Супер-Паничище” в горите на Рила около „Седемте рилски езера” и другия голям проект „Супер-Боровец”, където освен лифтове и ски-писти се планират и изграждат много хотели в буферната зона на Националния парк „Рила”.

Екоактивистите се надяват, че Съдът ще отмени отказа взетите решения ще бъдат преразгледани, за да се избегнат паричните санкции, които може да наложи на страната ни Люксембургския съд на европейските общности и да се запази българската природа.