Гледат дело едновременно в две съдилища
Гледат дело едновременно в две съдилища / снимкa: Sofia Photo Agency

Кметът и областният управител на Разград са обжалвали едно и също решение на Общинския съвет пред две различни съдебни институции. Едното дело вече е пред приключване, другото е насрочено за средата на ноември. Повод за абсурдната ситуация е решение на местния парламент за смяна на ръководствата на две общински фирми с мотиви за лошо управление.

Областният управител Наско Анастасов върнал решението, основавайки се на нарушение на Административно-процесуалния кодекс, решението нямало мотиви, бил назначен контрольор преди тази длъжност да е включена в устройствения акт на едно от дружествата. Административният съд обяви, че ще се произнесе по този казус до месец. Делото, заведено от кмета Денчо Бояджиев, е заведено в Разградски окръжен съд. То е заради нарушения на Търговския закон. В тази жалба се оспорва фактът, че сесията на Общинския съвет е приета и за общо събрание на акционерите в общинските фирми. Според жалбоподателя е необходимо свикване на извънредна сесия с единствена точка смяна на ръководствата на общинските фирми.

Междувременно двамата нови директори работят без да имат сключени договори за управление, в решението си от юли местните парламентаристи са пропуснали да им гласуват заплати. Това е включено в дневния им ред на първата сесия след лятната ваканция, тя е насрочена за утре.