Гледаха дело срещу затворнически шеф за корупция в Пловдив
Гледаха дело срещу затворнически шеф за корупция в Пловдив / netinfo
Затворникът Стефан Христов, който подкупи с белязани банкноти от 100 евро и 200 долара директора на затворническото общежитие „Хеброс” в Пловдив Славейко Данчев, му е давал пари и друг път. Това стана ясно от разпит на ключов свидетел на днешното първо съдебно заседание в Пловдивския окръжен съд.

„Стефан ми каза, че и друг път е давал 400 лева на Данчев, за да включи в списъка за предсрочно условно освобождаване, но тогава не свършил работа”, разказа освободеният вече затворник Сизгин Карамехмед, който е съдействал на Христов да подаде молба до началника на група „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода” Георги Ганев.

„Аз съм виждал поне 20 души от общежитието, които са му давали уиски, бонбони за услуги, а за парите, той сам ми ги поиска, като се представих пред него и казах, че вече съм готов за предсрочно освобождаване, защото бях изтърпял повече от половината си присъда” – това каза Христов на разпита пред съда днес. Той се страхувал, че ако не плати, няма да бъде включен в списъка за предсрочно освобождаване и ще бъде вкаран в карцера.

Съдът разпита днес всичките седем свидетели, сред които и началникът на затвора Божил Иванов. Подсъдимият Славейко Данчев не се призна за виновен и отрече да е искал и получавал пари от затворника, превърнал се в основен свидетел по делото, Стефан Христов. Заради съществени противоречия в обясненията на обвиняемия и на двама важни свидетели, делото беше отложено за 29 февруари.