Главно мюфтийство: Няма етническо напрежение
Главно мюфтийство: Няма етническо напрежение / netinfo

Намерението на Главното мюфтийство при евентуална среща с посланиците на Финландия и ислямските страни е да обясни и увери, че в България винаги е имало и ще има диалог, съжителство и толерантност между различните етнически и религиозни общности. Това се казва в съобщение на мюфтийството. Единичните случаи на криминално проявление не са показател за етническо напрежение, пише още в становището.

От мюфтийството допълват, че във връзка с идеята за такава среща са се появили спекулации в някои медии, че подобно действие би уронило престижа на страната ни пред света.

Мюфтийството не възнамерява да се жалва или "топи" страната пред чужди дипломати или международни институции и организации. То вярва в ефективността на българските следствени и правораздавателни органи и очаква справедливост и съдействие от тях, пише в съобщението.

Според мюфтийството има желанието на определени среди да осуетят влизането на страната ни в Европейския съюз и те се опитват да сторят това като дискредитират ислямската общност и подложат на съмнение етническия и религиозен мир у нас.