С въпросните промени
Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той обяви това намерение още на заседанието на ВСС.

"Въвеждането на съдебен контрол за голяма част от отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде независим арбитър и да осигури равенство на страните и състезателност в съдебния процес. Това ще доведе и до недопустимо накърняване на правомощието на прокурора суверенно и независимо да реши дали да образува или да откаже започване на разследване. Съдът ще навлезе във функции на прокурора и ще засегне възможността му да вземе решението си по вътрешно убеждение, а в една правова държава е недопустимо държавен орган да изземва правомощия на друг", аргументира се още главният прокурор.

"С въвеждането на съдебен контрол по отношение на отказите от образуване на досъдебно производство само за определена категория престъпления, а не по отношение на всички, се нарушава и основният конституционен принцип за равенство на гражданите пред закона", съобщиха от пресцентъра на държавното обвниение.

По думите му за всеки е ясно, че в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпоредби.

На 1 юни служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи в профила си във Фейсбук, че е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. През измененията в НПК депутатите приеха и съответни промени в Закона за съдебната власт.

Гешев: Зад искането за моето отстраняване стои влиянието на ГЕРБ, това е опит за тоталитарен преврат

В момента ВСС обсъжда допустимостта на второто предложение на членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на Иван Гешев. Той изрази становище, в което каза, че се надява това да не е политическа поръчка. По думите му в предложението за освобождаване няма юридически основания. „Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това седи политическото влияние на партия ГЕРБ“, заяви Гешев.

"Някои политици не ме харесват – ок, но това ли сега е най-важният проблем на България? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, като буквално прегазят правото и се направят закони, с които да махнат онзи, който си върши работата и вади „кирливото бельо“, за съжаление може би и на някои колеги", каза още главният прокурор Иван Гешев.

Не мислете, че след прокуратурата няма да дойдат и за вас и всеки свободно мислещ българин и европеец. Аз избрах да не мълча. Сега изборът е на народа и на вас, като избрани да защитавате разделението на властите, европейските ценности и съдебната независимост, добави  Гешев.

“Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта - единият е моралният, а другият юридическия. Би трябвало всичко, което съответства на правото да съответства с морала. Според мен обаче в случая има видимо разминаване и това видимо разминаване се съдържа в твърдението на Йордан Стоев, който заяви, че ГЕРБ са натиснали кончето, ако го възпроизвеждам правилно, на няколко членове на ВСС. Това означава директна намеса в независимостта на съдебната власт. Дотук с моралната част”, добави Гешев.

По отношение на юридическата част, Гешев посочи, че поддържа заявеното пред КС за Инспектората на ВСС. “В България се случва пряка намеса и нарушение на разделение на властите. Има избрана професионална квота на ВСС при проведени за пръв път редовни избори на професионална квота, утвърдени от български съд, ВАС, се отменят тези избори, за това протестират в държавата Израел - за пряка намеса на законодателната власт в съдебната”, уточни Гешев.

“Тази пряка намеса има много ясни цели - овладяване на цялата съдебна власт първо през прокуратурата. Но ако си мислите, че няма да стигнат до другите части много се лъжете, поне това е показала българската история”, каза още той.

 
Константин Костов/БТА, БГНЕС