/ БТА
Служебният министър-председател Димитър Главчев ще посети авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ на летище София този следобед.

На място Главчев лично ще се запознае с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха. В посещението ще се включат и министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията д-р Галя Кондева и Георги Гвоздейков.

Припомняме, че в рамките на тази седмица единственият, за момента, български хеликоптер-линейка извърши няколко мисии по транспортиране на пациенти.

Първото успешно транспортиране на пострадал с медицинския HEMS се случи във вторник, когато от Шумен до София бе транспортирана 49-годишна пациентка.

Второто успешно транспортиране на пациент се случи в четвъртък, когато от Сандански до София въздушната линейка превози жена с политравма.

Припомняме още, че Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) бе създаден през 2023 г. В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е интегрирана със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС