Бъдете абсолютно безкпромпомисни, ако получите сигнал за опит за опорочаване на вота, каза служебният министър-председател Димитър Главчев по време на Националното съвещание на ръководството на МВР за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Странни са твърденията, че едва ли не МВР провежда изборите, допълни Главчев.  "Както служебното правителство, така и МВР по време на изборите е ясно, че трябва да се осигурят честни и прозрачни избори. Освен всички функции, които трябва да се изпълняват, трябва да се грижим за нормалното протичане на изборния процес", добави още той.
 
МВР ще действа безкомпромисно и светкавично при нарушения на изборите. Няма да се прави "ала-бала" с машините
Димитър Главчев, служебен министър-председател


Служебният премиер отбеляза и предложенията за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на прозрачен и демократичен вот, които служебният кабинет изпрати до ЦИК.

"Убеден съм, че ще противодействаме успешно на купуването и продаването на гласове", коментира от своя страна служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков по време на Националното съвещание.

"Нашата най-важна задача ще бъде гарантиране в максимална степен на политическите права на гражданите", каза още Илков.

Министерството на финансите е в пълна изборна готовност, може да разчитате на нас, каза пък заместник-министърът на финансите Мартин Дановски, цитиран от БТА.

И на тези избори, както и на скорошните, които минаха, съгласно Изборния кодекс, 55 дни преди изборния ден Министерски съвет, по предложение на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и правителството, на 30 август прие план-сметката за разходите по подготовката на тези избори, отбеляза Дановски.

Той припомни, че одобрените средства са в размер на малко над 100 млн. лв. за разнообразни дейности. Заместник-министърът изброи дейностите, свързани с осигуряването на разнообразни материали, с логистиката в различни части на процеса, с възнагражденията на ангажираните пряко в изборния процес. Наред с тези дейности, са осигурени всички необходими дейности за охранителните мероприятия на Министерството на вътрешните работи с оглед основната му функция - опазване на обществения ред и сигурност, посочи Мартин Дановски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня