Гласуваш срещу завършен осми клас?
Гласуваш срещу завършен осми клас? / netinfo

Чужденци от страни членки на Европейския съюз да могат да се кандидатират за общински съветници в България – това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за местните избори.

Кандидатите за общински съветници от страните членки на Евросъюза трябва да имат удостоверение за постоянно или продължително пребиваване у нас. За кметове ще могат да се кандидатират само български граждани. На местния вот вече ще пускат бюлетина и чужденци от ЕС, при предварително подадено заявление, предвижда приетият проект на МС.

Депутатите от ВМРО внесоха в деловодството на НС поправки в Закона за местните избори. Те предвиждат задължително гласуване, образователен ценз, минимум основно образование и въвеждане на принципа на уседналост на този вот.

За кметове и общински съветници да могат да гласуват български граждани или граждани на страни членки на ЕС, които са живели в страната ни през последните три месеца, предлагат войводите.

Те настояват и за отпадане на деня за размисъл, както и на забраната за съобщаване на резултатите от екзит пола на социологическите агенции в изборния ден.

От ВМРО ще подготвят подобни изменения и за парламентарните избори.

Народното събрание прие на второ четене и измененията в Закона за достъп до обществена информация. Те предвиждат информация от обществения сектор да се предоставя за повторно използване след отправяне на писмено искане.

Депутатите записаха глоба от 50-100 лева за длъжностно лице, което без уважителна причина не се произнесе в срок по дадено заявление.