ГИСДИ: Сериозни нарушения на изборите за ЕП не е имало
ГИСДИ: Сериозни нарушения на изборите за ЕП не е имало / netinfo

Време е да бъде дадена възможност на хората с увреждания да гласуват както в европейските държави – чрез подвижни избирателни секции, за това призоваха от ГИСДИ. За евроизборите такава поправка в закона е била внесена чрез депутата от БСП Мая Манолова, но е била спряна, каза още Илия Божинов.

Предложението е било спряно от Михаил Миков и Татяна Дончева под претекст, че ще има манипулиране на изборите. По този начин БСП вместо да защити уязвимите групи, тя ги ограничи, заяви Божинов. Според ГИСДИ не е имало сериозни нарушения по време на изборите. Единственото по сериозно нарушение е случаят с Казанлък, където са разрешавали да се гласува без да се представя лична карта. От ГИСДИ считат, че има несъвършенства в закона, включително и по въпроса "за така наречена уседналост", визиран в чл. 31, а в алинея 6 към него се казва, че в деня на изборите желаещият да гласува може да подпише декларация дали е пребивавал последните три месеца в страна от ЕС.

В изборния ден едва ли някой ще проверява верността на декларацията, подчерта Илия Божинов. Според него би било разумно преференциалното гласуване да бъде приложено при избора на общински съветници, но при по-нисък процент за получаване на преференция.