Иван Гешев
Иван Гешев / пресцентър, Прокуратура на Република България
Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в рамките на Международния антикорупционен форум "Клептокрация и незаконни финансови потоци", състоял се в Киев, съобщиха от прокуратурата.

Предмет на разговора са били теми от взаимен интерес за двете прокуратури и потенциалните възможности за оптимизиране на работния процес с цел провеждането на успешни трансгранични разследвания и борба срещу престъпността, гарантиращи сигурността на гражданите. Двете страни са затвърдили традиционно ползотворното сътрудничество между
институциите.Винаги сме имали тясно и ефективно сътрудничество с прокуратурата на България и съм убедена, че личните контакти ще ни помогнат в по-нататъшната ни работа, е подчертала украинският главен прокурор Венедиктова. Иван Гешев от своя страна е уверил, че украинската прокуратура винаги може да разчита на ползотворен диалог с българските колеги.

Главните прокурори на двете страни са акцентирали в разговорите си върху конкретни примери за съвместна работа в областта на международната правна помощ, в частност процедурата по екстрадиция. Обсъдено е било и отстояване принципите на върховенство на правото, както и независимостта на прокурорите.