Германският адвокат на Цветанов: Процесът е политическа поръчка
Германският адвокат на Цветанов: Процесът е политическа поръчка / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Логистични проблеми бавят разпита на Орлин Тодоров по делото срещу Цветанов
72330
Логистични проблеми бавят разпита на Орлин Тодоров по делото срещу Цветанов
  • Логистични проблеми бавят разпита на Орлин Тодоров по делото срещу Цветанов

Последният свидетел по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Орлин Тодоров ще бъде принудително заведен в съда след като не се яви на днешното заседание. Това постанови Софийският градски съд след като беше изяснено, че без основателна причина Тодоров е решил да пропусне делото.

Стана ясно, че рано сутринта той е аварирал с личния си автомобил край Севлиево и въпреки отстраняването на повредата е решил да се прибере, вместо да се отиде на заседанието в столицата. Тодоров е последният свидетел в процеса срещу Цветанов и именно от неговия разпит зависи кога бившият вътрешен министър ще се сдобие с присъда.

От телефонна справка става ясно, че действително Орлин Тодоров е повикал „Пътна помощ” в часа, когато трябваше да тече разпита му в СГС. След пристигане на спешния екип и отстраняване на повредата обаче Тодоров е решил да се прибере към дома си. По тази причина освен принудителното довеждане, съдът му постанови и глоба от 300 лева, която е максимално предвидената от закона санкция.

Орлин Тодоров, който е бивш шеф на РЗБОП-Велико Търново, е ключов свидетел и по друго дело срещу Цветанов - за неправомерно отклоняване на пари от бюджета на МВР. В днешното заседание показания даде бившия директор на преобразуваната вече служба за подслушвания СДОТО Цветан Иванов, който отказа да отговаря на журналистически въпроси.

За сметка на това адвокатът на Цветанов Менко Менков отзивчиво обясни пред медиите какво е разказал в засекретеното заседание свидетелят. „Това, което мога да кажа като извод от разпита на Цветан Иванов, е, че той е бил 10 години шеф на службата за подслушвания и обясни, че няколко министри преди Цветан Цветанов стотици пъти са написали „не” и са отказали прилагане на специални разузнавателни средства, ако са разрешени от съда. Но ние не знаем тези лица да са обвиняеми или подсъдими - Георги Петканов, Румен Петков”, коментира Менков.      

В крайна сметка процесът, в който Цветанов е на подсъдимата скамейка именно заради неявилия се днес Орлин Тодоров, е на път да приключи. Въпреки че Менко Менков настояваше пледоариите да са на по-късен етап, за да може тогава да присъства и германският адвокат на Цветанов Ханс Петер Улл, съдия Тони Гетов определи делото да се гледа този четвъртък - 15 май. Това провокира на излизане от залата немският юрист отново да коментира, че процесът е политическа поръчка.

Според обвинението бившият вътрешен министър, пренебрегвайки разрешенията на окръжен съдия, три пъти собственоръчно е поставил резолюция „НЕ!!!” на шест искания за СРС-та в разследването срещу Орлин Тодоров, като по този начин е възпрепятствал правосъдието.

Германският адвокат на Цветанов Процесът е политическа поръчка
netinfo

Делото започна заради сведения на прокуратурата за отказано прилагане на специални разузнавателни средства от Цветанов. До тези данни обвинителите достигнаха в хода на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП и близък до Цветанов - Станимир Флоров. Според доказателствата бившият вътрешен министър, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюция три пъти „НЕ!!!" на шест искания за СРС-та в разследването срещу Орлин Тодоров, което се смята за разпъване на чадър срещу него.