ГЕРБ усвоява европари с децентрализация и спиране на корупцията
ГЕРБ усвоява европари с децентрализация и спиране на корупцията / DarikNews

Повече децентрализация е нужна на България при усвояването на европейските средства, най-големият проблем на страната ни в това отношение е корупцията. Около тези мнения се обединиха участниците в дискусионния форум в Плевен, на който ПП ГЕРБ представи своя Проект на програмата по усвояване на еврофондове. На него присъства Румяна Желева, председател на групата на евродепутатите на ПП ГЕРБ в Европейския парламент.

"В процеса на усвояване на средствата в момента участват само представители на централната власт, което противоречи на европейския принцип за партньорството. Стигнахме до извода, че никой от представителите на местната власт не е попитан за приоритетите при изготвянето на националната стратегическа референтна рамка", поясни Румяна Желева. Евродепутатът подчерта, че според ГЕРБ за следващия програмен период 2014-2020 г. правителството не бива да допуска подобна грешка.

Желева изтъкна, че българските градове и села трябва активно да се включат в процеса на усвояване на европейски средства, а не само да се говори за партньорство.

Като други основни проблеми Румяна Желава спомена нуждата от опростяване и рационализиране на процедурите, както и въпросът за липсата на административен капацитет, също така и задържането на кадри. "За да имаме успешно усвояване на европейските средства, трябва да пресечем изцяло този корупционен възел, който съществува в сферата", категорична бе тя.

Евродепутатът припомни, че до момента замразените средства по предприсъединителните програми са повече от 800 милиона евро. 150 милиона евро са за пътния фонд, където има изключително големи нарушения и според нея едва ли скоро ще бъдат преодолени. "Става дума за страшно много средства, които щяха да са добре дошли в тази финансова криза", каза Румяна Желева.

По думите й в момента текат паралелни процеси на подготовка за усвояване на структурните фондове на ЕС и оценка на съответствието. Ако България си беше свършила работата по предприсъединителните програми, щеше да ни е по-лесно със структурните фондове, отбеляза евродепутатът. Според личното й мнение обаче „пак ще говорим за извънредни мерки и темпове".