/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната група (ПГ) ГЕРБ-СДС внася днес промени в Закона за личните документи, с които се предлага създаване на карта на българина/българката за българската диаспора зад граница, обяви на брифинг в парламента депутатът от групата Радомир Чолаков.

Той поясни, че по този начин сънародниците ни в чужбина ще се почувстват "почти равни на българските граждани” да могат да влизат в страната, да оставят в родината си и да се ползват от редица права.

От групата се надяват на пълна подкрепа от останалите политически сили за проектозакона.

Предлагаме на българската диаспора да не издаваме на границата „листчета с печатчета”, както вчера каза премиерът, допълни Маноил Манев, а да се създаде карта на българина. Както има карта за пребиваващи лица, други карти, уточни той. По думите му документи за карта на българина ще могат да се подават, както у нас, така и зад граница във всяко консулство или представителство на България т.е. да може да се подават документ и тук, у нас, като се спазва предвидената законова опция за доказване на български произход, обясни Манев. Той отбеляза, че в законопроекта на ГЕРБ-СДС има включени елементи от този на ВМРО, който мина на първо четене в 44-ото Народно събрание.

В петък ГЕРБ-СДС внесе промени в Закона за убежищата и бежанците, предвиждащи ясен регламент как се посрещат и "обработват” бежанците - нещо, за което българското правителство не може вече 14-ти ден да разбере как да се оправи с този въпрос, припомни Радомир Чолаков. Предложихме и цял закон за доброволчеството, добави той.
Всички виждаме, че страната е връхлетяна от поредица кризи, силно сме обезпокоени от факта, че управляващото мнозинство няма законодателни виждания и програма как да се справим с тях, обясни законодателната инициатива на ГЕРБ-СДС Чолаков.