секретни документи
секретни документи / iStock/Getty Images
ГЕРБ предлага пакет от законови изменения, с които да се облекчат процедурите за бежанци от български произход.

"Първият законопроект, който ще представим, е пакет от законови изменения– предвижда изменение и допълнение в Закона за убежищата и бежанците. Предвиждаме да се създаде нова глава за чужди граждани с български произход и българско самосъзнание, които да получат убежище у нас. В случая украински граждани ще могат да се обръщат директно към областните управители, консулите и кметовете – транспортирането им в България ще бъде за сметка на държавния бюджет, тоест това е облекчена процедура за получаване на убежище. При пристигане тези хора трябва да получат настаняване в общински или частни жилища – в хотели, като държавата да компенсира в размер до един общински наем", заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Софийският университет дава две от базите си за настаняване на бежанци от Украйна


Държавната агенция за бежанците трябва да съдействат максимално бързо – да дават регистрационна карта, да установява контакт със съответната териториална инспекция на труда, допълни още той.

От ГЕРБ предлагат първата социална помощ да е по линия на заетостта за безработица. Малолетните деца, които са от семейства на искащи убежище, трябва да получават място в детски ясли, детски градини и училища. От ГЕРБ предлагат и безплатни езикови курсове.