ГЕРБ предлага Димитър Радев за управител на БНБ
ГЕРБ предлага Димитър Радев за управител на БНБ / снимка: Dariknews.bg, архив

Димитър Радев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на БНБ. Предложението обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Радев беше представен от Стоянова на депутати от Реформаторския блок. След срещата обаче никой от медиите не успя да зададе въпросите си към кандидата на ГЕРБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ организира неформални срещи на кандидата за управител на БНБ и фаворит на ГЕРБ Димитър Радев с всички парламентарни групи. След срещата с депутати от Реформаторския блок председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова определи разговорите като „опознавателна среща":

„Чисто информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Г-н Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на управител, защото това би дало знак, ако политиците подкрепим единно този път избора на управител, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на Централната банка и това за мен е по-важно. Ако се постигне съгласие за този номиниран кандидат, може в едномесечен срок да бъде избран новият управител", обясни Стоянова.

Димитър Делчев от Реформаторския блок не пожела да каже дали парламентарната група ще подкрепи номинацията на Радев за шеф на БНБ:

„Господин Радев е важно да сподели своите идеи, а не да излизат от нас. Най-различни идеи обсъдихме - за банковия надзор, за еврозоната и други неща, но нека господин Радев да ви каже. Ние ще изработим една наша позиция, когато дойде време. Вие сте виждали визитката му, той е експерт, с много опит в банковата сфера, така че неговите идеи са добре подплатени с експертиза. На този етап не мога да коментирам дали бихме застанали зад него", каза Делчев.

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов, който е настоящ подуправител в БНБ, а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

В края на март финансовият министър Владислав Горанова призна, че кабинетът преговаря с двама български финансисти да поемат управлението на БНБ. И двамата работят за Международния валутен фонд (МВФ) - Димитър Радев и Николай Георгиев.