/ БГНЕС
Той ще разследва обвинител номер едно и ще се избира от ВСС
ГЕРБ предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със създаването на фигурата на разследващ прокурор.

Той трябва да разследва главния прокурор при евентуални нарушения. При евентуални престъпни деяния на главния прокурор, той ще бъде съден от Специализирания наказателен съд, предлагат още управляващите.

Проектът бе представен от Десислава Атанасова и Красимир Ципов от парламентарната група на управляващата партия.

Първоначално се предвиждаше разследващият прокурор да бъде ръководителят на инспектората при ВКП, но вследствие на препоръките на Венецианската комисия и тълкуванието на Конституционния съд, от ГЕРБ са разбработили новия проект.

Кандидатурата на разследващия прокурор да бъде предлагана най-малко от шестима членове на прокурорската колегия, предлагат управляващите в новия проект. Той ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Кандидатът трябва да има минимум 12 години магистратски стаж във Върховната прокуратура, високи морални и нравствени качества. Бъдещият разследващ главния прокурор не трябва да е получавал никакви дисциплинарни наказания през последните 5 години преди да поеме поста.

Процедурата по избора на разследващия прокурор трябва да започне до три месеца след приемането на закона, обясни Десислава Атанасова.