/ БГНЕС
ГЕРБ оттегли текстовете за начина на финансиране на НПО-та в Закона за съдебната власт
94339
ГЕРБ оттегли текстовете за начина на финансиране на НПО-та в Закона за съдебната власт
  • ГЕРБ оттегли текстовете за начина на финансиране на НПО-та в Закона за съдебната власт
ГЕРБ се отказа от текстовете в Закона за съдебната власт, с които щеше да бъде забранено на професионалните организации на съдии и прокурор да получават чуждестранно финансиране. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Съсловните организации на магистратите ще могат да получават пари от Европа? 

"Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори, които сме провели и с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, която се предлагаше от група народни представители, да бъде приета в Правна комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала. Това е начинът, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС, фондове от Фондация "Америка за България", обясни Цветанов.
 
"Ние сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и в ограничаване на всички донори, които допринасят за образование, култура, неправителствен сектор, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти", уточни той.
 
Плакати "Правосъдие, а не суджуци" и "Няма да мълчим" посрещнаха депутатите

"За дейността на Фондация "Америка за България", която стана много популярна в последните няколко години, мога да заявя категорично, че парите, които са осигурили за подпомагане на сектори и на неправителствения сектор, са в размер на над 170 млн. долара. Само за образование има проекти, които са реализирани в размер на 105 млн. лева", подчерта Цветан Цветанов.
 
"Ще оттеглим тези текстове от второ гласуване в комисията, за да може да се създаде работеща среда във връзка с важните текстове, които са за Закона за съдебната власт и те са част от мерките, които са предприети в цялостната ни стратегия за съдебната реформа от януари 2015 г.", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.