/ БТА
ПГ на ГЕРБ-СДС настоява още днес в програмата на парламентарната комисия по външни работи да бъдат включени и да се разгледат исканията за оказване на военна помощ на Украйна. Има две предложения - това на "Демократична България" и още едно на ГЕРБ.

Опозицията упрекна управляващите, че подкрепата им за Украйна е фалшива.

Генчовска: Премиерът Петков и Кулеба са обсъждали военната помощ за Украйна

"20 дни проекторешенията не могат бъдат разгледани в комисиите, защото управляващото мнозинство саботира това. Днес министърът на туризма ни съобщи, че три месеца хуманност към украинците стигат и правителството ще спре помощите за хотелиерите, които настаняват бежанци. Това ли е солидарността, с която се хвали постоянно правителството?", каза Даниел Митов.

"Време е да се уплътни българската подкрепа за Украйна", категоричен беше той. По думите му на срещата с Дмитро Кулеба с депутатите, управляващите отново са увъртали темата.

"Крайно време е лицемерието да спре. Ако сега правителството не подкрепи войната, която води Украйна за защита на своя народ и за свободата си ще бъде късно", обяви Екатерина Захариева. Тя цитира украинският външен министър Кулеба, който е казал пред депутатите днес, че отказвайки помощ на страната му, България помага на агресора.

Дмитро Кулеба се срещна с депутати и председателя на Народното събрание

"Едва ли има някой в България, който да си мисли, че Кулеба е тук на протоколна среща. Ние изразихме пред него ясната си подкрепа за Украйна, която заявихме още в началото на войната", допълни Захариева.