ГЕРБ обяви програмата си за европейско развитие на България
ГЕРБ обяви програмата си за европейско развитие на България / БГНЕС
ГЕРБ обяви програмата си за европейско развитие на България
20011
ГЕРБ обяви програмата си за европейско развитие на България
  • ГЕРБ обяви програмата си за европейско развитие на България

Партия ГЕРБ представи управленската си програма, която ще изпълнява, ако състави правителство. Документът се нарича "Програма за европейско развитие на България" и обхваща всички сектори на икономиката, образованието и здравеопазването. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов участва в представянето чрез видеовръзка от дома му в Банкя, където лекува контузен крак.

В отговор на упреците от опонентите на ГЕРБ, че партията няма експертен потенциал и ясно виждане за бъдещото си управление, партията на Бойко Борисов представи програмата си. В изказването си в началото на представянето лидерът на ГЕРБ Борисов каза, че лично е зачеркнал много неща, които първоначално пишело там и които според него са гръмки обещания. Така в окончателния вид на програмата няма неизпълними неща.

Ето основните принципи, които обобщи Борисов:

Върховенство на закона и независимост на съдебната система - работеща и независима съдебна система за справедливи наказания; равенство пред закона за всички, независимо от поста и статуса им; гарантирана сигурност за гражданите;

Качествено законодателство - законите, които приемаме трябва да са съобразени с трайните, а не с конюнктурни потребности; да гарантират устойчивото развитие на страната и интересите на гражданите; да са основани на сериозни и актуални икономически и експертни анализи и да се приемат след обществени и експертни дискусии;

Повишаване административния капацитет на държавната администрация - да оптимизираме структурно и функционално държавната администрация по европейски стандарти; да осигурим процес на постоянно повишаване на административния капацитет; да разработим и въведем електронно управление.

Това, което най-значимо и видимо ще ни отличава от сегашните управляващи е готовността ни да спазваме принципа за откритост, прозрачност и отчетност на управлението. Той ни ангажира с предоставяне на точна и актуална информация за работата на законодателната и изпълнителната власт. За решенията, които се вземат и мотивите за тях; предварителна и последваща оценка за изразходваните от държавата средства; редовен отчет за степента на реализиране на заложените цели в управленските решения и на държавните разходи; гарантиран достъп до обществено значима информация.

Ние съзнаваме, че не можем да работим и да постигаме целите си, ако не осигурим и активно сътрудничество с гражданското общество. Декларираме волята си да съобразяваме нашите управленски решения с мнението на различни социални, демографски, професионални и бизнес организации.

Всички социологически проучвания показват, че след изборите за Народно събрание ГЕРБ ще бъде политическата сила, събрала най-много гласове. Лидерът на партията Бойко Борисов отново отхвърли възможността в бъдещото правителство да има съюз със Синята коалиция: „Тъй като ние искаме именно тази програма да спазваме и следваме, затова ние взехме решение и се явяваме самостоятелно на изборите и за ЕП и за български парламент". Той помоли спекулациите по тази тема да престанат: „Така както престанаха спекулациите, че ще правим коалиция с БСП".

Преди това Борисов представи и приоритетите, по които ще работи бъдещо правителство на ГЕРБ. Сред тях са:

Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество. Ние определяме този приоритет за основен в "Програмата за европейско развитие на България", защото съзнаваме, че българите повече от всякога до сега се нуждаят от: наличие и спазване на основни норми и закони в страната; справедливи наказания и ефективно правораздаване на всеки, независимо от неговия пост и биография; борба с корупцията и организираната престъпност; справедливо управление на страната, за да се гарантира шансът за успех на всеки, който се стреми към него; доверие в държавните институции, политическата система и демокрацията;

Всеки съзнава, че ако успеем да постигнем това, ние ще сме решили основните проблеми, ще сме гарантирали пътя към успеха на ПП ГЕРБ. А ние си даваме и ясна сметка, че това е задача, която може да се реализира само в дългосрочна перспектива. Плодовете от нашите усилия по този приоритет ще бъдат "събрани" от нашите деца. Но ние тръгваме по този път, защото началото трябва да бъде поставено. И в това е нашата историческа мисия.

Благоденствие за българските граждани и развитие на българската икономика. Реализирането на този приоритет е първо по време. С него ние ще започнем от първия ден, защото съзнаваме, че е трябва да постигнем по-високо заплащане и по-добро ежедневие за гражданите. Всички обаче трябва да сме наясно, че това може да се осъществи само след като успеем: в краткосрочен план - да спрем рецесията, възстановим икономическия растеж и разбием схемите за разграбване на държавата; в дългосрочна перспектива - да възродим и реформираме българската икономика, за да постигнем устойчиво нарастването на доходите. Това може да постигнем само ако управленските ни решенията са съобразени с всеобщите европейски и световни усилия. Ние от ПП ГЕРБ сме убедени, че българският изход от кризата минава през общата европейска икономическа политика.

Като приемаме нея за ориентир на политическите ни решения, ние ще се стремим да възродим българската икономика в следните посоки: приоритетно възстановяване и разширяване на традиционни за България отрасли като селското стопанство и туризмът; развитие на българската енергетика и гарантиране на енергийната независимост на страната ни; въвеждане на нови информационни технологии във всички отрасли; всичко това означава, че възстановявайки страната и икономиката след кризата, ние ще се опитаме да я поставим на нови релси и да я модернизираме.

Подобряване на социалната сигурност, създаване на благоприятна и здравословна среда на живот за гарантиране на личното и обществено здраве на хората. Ние в ПП ГЕРБ сме убедени, че България трябва да се управлява по модела на социалната пазарна икономика. Водещи принципи в него са свободата, справедливостта и солидарността. Той се осъществява от партиите - членове на ЕНП и се определя от водещи европейски политици като Ангела Меркел като «най-доброто, което политиката може да предложи на гражданите». Този модел е най-добрата съвременна възможност, защото съчетава в себе си принципите на свободната икономика и солидарността.

ПП ГЕРБ ще провежда активна социална политика, насочена към промяна на условията и качеството на живот, а не само към решаването на отделни проблеми, провокирани от тези условия. За да ограничим безработицата политиката ни ще съчетае солидарността със стимулите за социалната активност на гражданите.Ще работим за по-добра среда и условия на живот за хората с увреждания, за интеграция на социално слабите и малцинствени групи.

Българските пенсионери са наша основна грижа и морална отговорност. Те носят най-големите трудности и последици от комунистическото управление. Ниските пенсии са предопределени от него. За съжаление в кризисна ситуация като сегашната, ние не можем да направим много за да ги повишим.

Затова днес не го обещаваме. Но декларираме, че в управлението ни няма да подценим и забравим грижата си за българските пенсионери и ще работим за реформиране на пенсионната система. Искаме да дадем шанс на всеки, прекрачил пенсионната граница да може да работи, ако желае това.

След представянето на програмата икономисти, присъствали в залата я определиха като реално изпълнима и антикиризисна.