ГЕРБ настояват за реформи в професионалното образование
ГЕРБ настояват за реформи в професионалното образование / снимка: DarikNews - Юлиана Николова

За стартиране на реформи в сферата на професионалното образование призова ръководството на партия ГЕРБ след специализирана конференция в София. Столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова представи политиките на партията в областта на професионалното образование и обучение.

 

Реформите в образованието трябва да се правят съгласувано с бизнеса, синдикатите и неправителствените организации, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него държавата в момента не позволява на бизнеса да участва в подготовката на кадрите:

 

„Българското образование не съответства на очакванията и в голямата си част българското образование произвежда безработица”, добави още Цветанов.

 

Бизнесът е готов да инвестира в обучението на кадрите, заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгени Иванов. Той коментира, че сега законът забранява работодателят да участва в подготовката на учебните планове и уточни:

 

„Бизнесът е този, който плаща. Ние плащаме два пъти – първи път през данъците и втори път – когато получим в най-добрия случай полуфабрикат”.

 

Най-неподготвени според Иванов са кадрите от цялата производствена сфера. Само в IT сектора бизнесът вижда добре подготвени специалисти.

 

Столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова обясни, че ключовият проблем е изискваният от работодателите натрупан стаж на кадрите:

 

„Очевидно съществува недоверие между бизнеса и образованието. Щом като бизнесът няма желанието да приеме на работа хора, завършили току-що образованието си, става въпрос за липса на диалог”, заяви още заместник-кметът по образованието.

 

Според Фандъкова условията за добро образование е периодичното обучение на учителите и подобряване на материалната база. Най-сериозен проблем пред българското образование е липсата на съгласуваност между синдикати, неправителствени организации и бизнес. И работодателите, и ръководството на ГЕРБ подчертаха, че не виждат и дума за образованието в антикризисния план на правителството.