ГЕРБ: Наказанията за убийство трябва да са най-тежки
ГЕРБ: Наказанията за убийство трябва да са най-тежки / cнимка: Sofia Photo Agency
ГЕРБ: Наказанията за убийство трябва да са най-тежки
24415
ГЕРБ: Наказанията за убийство трябва да са най-тежки
  • ГЕРБ: Наказанията за убийство трябва да са най-тежки

Чувствително завишаване на санкциите за отвличане с промени в Наказателния кодекс гласуваха на първо четене депутатите. Предвидените наказания са лишаване от свобода от 15 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна в случаите, в които отвличането е рецидив или е извършено по жесток начин. Заложено е още наказателна отговорност за всяко длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда.

„Април месец ги увеличихме, сега пак ги увеличаваме. Каква е целта на това изменение на наказателния кодекс - да отчетем пред избирателите, че сме страшно загрижени за престъпността. Как? Като механично завишаваме санкциите. Сега приравняваме отвличането с цел откуп с квалифицираното умишлено убийство. Какъв е ефектът от това? Че извършителят на престъплението „отвличане" ще прецени на даден момент, когато е получил откупа, че е по-изгодно за него да премахне основния свидетел, след като ще носи една и съща наказателна отговорност. Такава ли наказателна политика ще предложим на българските граждани. Тя е несъобразена с действителността. Правим изменения в наказателния кодекс, за да плашим гаргите", коментира Михаил Миков от левицата.

„Когато април месец увеличавахте санкциите на наказанията, гаргите ли плашихте. Аз не приемам, защото познавам криминалистическата теория и практика, че увеличението на санкциите въобще не стряска престъпниците. Ще дам пример с полицаите от онези страни, към които се стремим, смее ли някой да пипне полицай?! И защо не смее?! Защото, г-н Миков, знае какви санкции и наказания го очакват за това", отговори му Павел Димитров от ГЕРБ.

БСП и ДПС гласуваха против поправките, внесени от кабинета. „Излиза, че наказателната репресия е пирона на закона. Това е завишаване на санкциите, нови престъпни състави. Аз не приемам тази философия, а това не и дясна философия", каза Христо Бисеров от ДПС. „Не може наказанията при отвличания да се равняват на тези при причиняване на смърт", уточни още той от трибуната.

„Трябва да се огледат внимателно предвидените увеличения на наказанията, така че за най-тежките престъпления като убийство да се получават най-тежките наказания, а при малко по-леките да има съответното тежко наказание, но не равно на убийството", отговори Искра Фидосова от ГЕРБ.
 
НС одобри на първо четене и промените в НК, внесени от депутати от РЗС. Те предвиждат криминализиране на гласуването с чужди карти и наказването му със затвор до три години. От ГЕРБ са против този текст и няма да го подкрепят при второто четене, но приемат философията на законопроекта за завишаване на санкциите за редица престъпления и за това са подкрепили измененията на РЗС.

Аргументите на Христо Бисеров и Искра Фидосова чуйте в прикачения файл