ГЕРБ: Изключването на разузнаването от ДАНС е неправилно
ГЕРБ: Изключването на разузнаването от ДАНС е неправилно / netinfo

Изключването на Националната разузнавателна служба (НРС) от Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е неправилно и отразява интересите на шестимата автори на законопроекта. Това се казва в становище на политическа партия ГЕРБ по повод обсъждания от Народното събрание законопроект за създаването на ДАНС.

Разработването на този закон според партията е трябвало да бъде предшестван от открити дебати и дългосрочна стратегия, за да се ограничи всеки опит на политиците за едностранно решение на поставените проблеми.

Според ГЕРБ е важно да се отговори дали новата държавна агенция ще може ефективно да разкрива и предотвратява участието на лица на висши държавни постове „в корупция и връзки с организираната престъпност”. Трите служби – НСС, военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване, които се планира да влязат в ДАНС, не притежават компетентност и реален опит в разкриване и разследване на подобни престъпления, посочва в становището си ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов заявяват още, че в момента има закони и структури, които успешно могат да се борят с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, но те не работели ефективно, защото липсвала политическа и професионална воля на трите основни власти в държавата.